Onnittelut Esapekka ja Janne!

Sorateiden Grand Prixiksi kutsuttu, ajan saatossa Jyväskylän Suurajoista 1000 Lakes Rallyn kautta Neste Oil Rallyksi muuntunut Suomen MM-ralli vuosimallia 2017 muistetaan pitkään..

Suoranaista historian havinaa, joka monelle toi mieleen 60-70-luvun kultaiset vuodet, saatiin kokea jo kisaperjantaina ja -lauantaina, kun sekä ek- että  yhteistulosten kärkisijoja hallitsi jopa neljä siniristilippua.

Toki aivan näin ruusuiseksi ei muodostunut lopputulos, sillä tekniikka ja raju kilpailu vaativat veronsa. Kuitenkin tapahtui ensimmäistä kertaa 2000-luvulla, että tuloslistan neljän kärkeen mahtui kolme suomalaista, vain viidesti oli tuona aikana viety tuplapaikat podiumilta.

Entäpä VOITTAJAT.

MM-sarjan ehdottomaan aateliin lukeutuvan Neste Oil Rallyn voittoon ajoivat, vasta neljännessä WRC-kisassaan, Esapekka Lappi – Janne Ferm. Saavutus jota voi luonnehtia mykistäväksi.

Parin tie vei MM-leikkiin, Toyotan kolmosautolla, vasta kesken kauden. Avauskisassa Portugalissa sijoitus oli 10., mutta seuraavaksi Sardiniasta irtosi jo kuusi pohja-aikaa ja Power Stagen voitto sekä yleiskilpailun neljäs sija. Sen sijaan Suomen MM-rallia edeltävässä Puolan osakilpailussa laji näytti mustimmat puolensa ja kohtalona oli keskeytys tekniikkamurheisiin, kilpailun varhaisessa vaiheessa ek:lla 4.

Neste Oil Rallyssa pari napsi alkupätkillä sekunteja pois sieltä ja täältä, nousten kilpailun johtoon perjantain ek:lla10 Lankamaalla. Sekuntitaistelu vaihtui lauantain ek:lla 15 Latvalan johdoksi, mutta hänen kohtalokseen koitui keskeytys vain neljä erikoiskoetta myöhemmin Ouninpohja 2:lla.

Loppu kisa oli Lappi-Fermin historiaa. Tarkalla ajolla, aivan viimeisiä repimättä kisa kypsyi heidän voittoonsa, 36 sekuntia ennen Elfyn Evansia.

Saavutus oli sensaatiomainen, ainutlaatuisuudessaan sanoisin ”Jyskälän” historian tuntevan vain yhden vastaavan, Kyösti Hämäläisen voiton vuodelta 1977.

Saavutus oli triumfi myös Toyotalle ja suomalaiselle autonrakennustaidolle. Voiton ohella laariin satoi kolmossijakin, Juho Hännisen, kartturinaan Kaj Lindström, uran ensimmäisen MM-podiumsijan myötä. Vain 0,3 sek tappio Power Stagella johti siihen, ettei kyseessä ollut kaksoisvoitto.

Saavutuksesta pieni siivu lohkeaa myös Tampereen UA:lle. Janne Fermin osakilpailuvoitto on seuran jäsenen kautta aikain paras MM-rallisaavutus. Jannen voittoa ja Sardinian nelossijaa edeltänyt paras suoritus oli Välimäen Jussin ajama viitossija niin ikään Sardinian MM-rallissa vuonna 2006.

Tampereen UA välittää Esapekalle ja Jannelle mitä parhaimmat onnittelut ja toivottaa tsemppiä kauden tuleviin koitoksiin.

 

Teksti ja kuva: OOVEE

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/tamua/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/tamua/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279